Sastojci za koru:
100 gr margarina
75 gr šećera( pola čaše)
1 jaje
200 gr brašna( malo više od dvije čaše)
1 kašičica praša za pecivo
3 kašike kakaa
Fil:
1 litra mlijeka
1 čaša šećera
1 čaša brašna
1 vanilin šećer
3 kašike margarina
Čokoladni sos:
200 gr vrhnja za kuhanje
100 gr crne čokolade
100 gr mliječne čokolade
Priprema:
Za pripremu fila sve namirnice, osim vanilin šećera i
margarina, kuhati zajedno dok se ne zgusne. Nakon što skinemo šeršu sa vatre,
dok je još vruće, dodati vanilin šećer i margarin, dobro izmješati i ostaviti
da se hladi. Kako se ne bi stvorila korica povremeno promiješati. Što se tiče
tijesta, namirnice prvo dobro povezati te tijesto u kalupu omjera 28 cm
rasporediti. Ohlađeni fil izliti na pripremljeno tijeto i staviti u rernu, koja
je zagrijana na 180 stepeni, da se peče
40-45 minuta. Za to vrijeme vrhnje za kuhanje staviti na vatru i zagrijati do
granice ključanja pa dodati čokolade. Nakon što se istope i sjedine sa vrhnjem,
a kolač izvadimo iz rerne, preliti ga sosom. Kolač treba da se ohladi na sobnoj
temperaturi a onda u frižideru oko 2-3 sata pa ga tek onda posluživati. Ukoliko
prenoći frižideru sledeći dan će biti
još ukusniji.
PRİJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar