PITA OD ŠPINATA (PIDE)




Tijesto:


  • 1 kg brašna
  • 1 paketić germe
  • Pola čajne čaše ulja
  • 1 čajna kašika soli
  • 1 čajna kašika šećera
  • Mlaka voda


Fil:

  • 1 kg špinata
  • 3 luka
  • 1 paradajz
  • 1 zelena paprika
  • 1 sir
  • Pola čajne čaše ulja
  • So, biber, crvena paprika
Priprema:

      Počnimo sa pripremanjem tijesta. Brašno staviti u jednu plastičnu(veću) posudu a zatim u sredini napraviti krug. İzmjesiti germu, šećer i mlaku vodu te sipati u brašno. So posuti po krajevima brašna a zatim dodati ulje pa sve to zajedno izmješati te ostaviti da tijesto naraste. Dok tijesto raste mi možemo pripremiti fil ili nadjev za punjenje. Špinat očistiti, dobro oprati te ostaviti da se ocijedi. Nako što se ocijedi staviti ga u posudu. İzrezati luk, zelenu papriku i dodati u smjesu. Paradajz oguliti i isjeckati te i njega dodati. Sir rukama isitniti pa sa uljem, soli i ostalim začinima dodati u posudu.

Nakon što je tijesto spremno praviti lopte veličine velike mandarine. Svaku od njih razvući a zatim puniti smjesom koju smo predhodno pripremili. Krajeve spojiti i pritisnuti prstima. İsto to uraditi i na sredini. Staviti u tepsiju pa premazati žumancima. Ostaviti tijesto 30 minuta da nadođe a kasnije u zagrijnu pećnicu na 220 stepeni staviti a se peče. Peći sve dok ne porumeni. Nakon što izvadimo pitu iz rerne premazati je margarinom ili maslacem kako bi bile još mekše. 

Prijatno 






Source:nefisyemektarifleri.com
foto:pide.gen.tr

Primjedbe