Tijesto:
- 1 kg brašna
- 1 paketić germe
- Pola čajne čaše ulja
- 1 čajna kašika soli
- 1 čajna kašika šećera
- Mlaka voda
Fil:
- 1 kg špinata
- 3 luka
- 1 paradajz
- 1 zelena paprika
- 1 sir
- Pola čajne čaše ulja
- So, biber, crvena paprika
Priprema:
Počnimo sa pripremanjem tijesta. Brašno staviti u jednu
plastičnu(veću) posudu a zatim u sredini napraviti krug. İzmjesiti germu, šećer
i mlaku vodu te sipati u brašno. So posuti po krajevima brašna a zatim dodati
ulje pa sve to zajedno izmješati te ostaviti da tijesto naraste. Dok tijesto
raste mi možemo pripremiti fil ili nadjev za punjenje. Špinat očistiti, dobro
oprati te ostaviti da se ocijedi. Nako što se ocijedi staviti ga u posudu.
İzrezati luk, zelenu papriku i dodati u smjesu. Paradajz oguliti i isjeckati te
i njega dodati. Sir rukama isitniti pa sa uljem, soli i ostalim začinima dodati
u posudu.
Nakon što je tijesto spremno praviti lopte veličine
velike mandarine. Svaku od njih razvući a zatim puniti smjesom koju smo
predhodno pripremili. Krajeve spojiti i pritisnuti prstima. İsto to uraditi i
na sredini. Staviti u tepsiju pa premazati žumancima. Ostaviti tijesto 30
minuta da nadođe a kasnije u zagrijnu pećnicu na 220 stepeni staviti a se peče.
Peći sve dok ne porumeni. Nakon što izvadimo pitu iz rerne premazati je
margarinom ili maslacem kako bi bile još mekše.
Prijatno
Source:nefisyemektarifleri.com
foto:pide.gen.tr
Primjedbe
Objavi komentar