Osmanli pilav



Potrebni sastojci:

400 gr. jagnjetine
1 luk
2 paradajza
2 paprike
2 lovora
1 šolja obarene leblebije (slanutak-nohut)
1 kašika paradajz sos
crni biber
crvena paprika
so

Za rižu:

2 šolja riže
2 kašika margarina
1,5 šolja vruće vode
so

PRIPREMA:

U dubokoj posudi na biljnom ulju stavite meso isjeckano na kockice da kuhate. Zatim  miješajte  meso i ostavite da se krčka u vlastitom soku. Proprižite još malo, a onda staviti nasjeckani luk . Dodajte sjeckani paradajz i paprike i kuhati još 6-7 minuta u vodi od paradajza koji će ispustiti. Pospite s crnim biberom i crvenom paprikom dodajte lovor. Stavite toplu vodu da prođe preko mesa i ostaviti da se kuha na srednjoj temperaturi. Nemojte pretjerano otkrivati poklopac, neka se samo dobro ukrčka… Nakon što je meso skuhano dodajte leblebije(slanutak-nohut) i tek na kraju dodajte so.

Rižu, poprižiti na margarinu . Dodajte toplu vodu i kuhati . Na kraju posolıte i po želji dodajte grašak ili pistacije koje su se mnogo koristile u vrijeme Osmanlijskog carstva.

Na velikom tanjiru poslužite rižu koju ste stavili u kalupu sa udobljenjem. Izokrenuti na tanjir za posluživanje,  ili prosto servirajte rižu kojoj sami napravite udobljenje u sredini.

U sredini riže stavite smjesu od mesa i ako želite dadajte na samom vrhu nešto od zeleniša.Ali jelo samo po sebi bogato pa ne morate ništa dodavati.

Osmanli pilav je spreman za vas i sve koji vole tursku kuhinju.


PRİJATNO!

Primjedbe