Potrebni
sastojci:
400 gr.
jagnjetine
1 luk
2 paradajza
2 paprike
2 lovora
1 šolja obarene
leblebije (slanutak-nohut)
1 kašika paradajz
sos
crni biber
crvena paprika
so
Za rižu:
2 šolja riže
2 kašika
margarina
1,5 šolja vruće
vode
so
PRIPREMA:
U dubokoj posudi
na biljnom ulju stavite meso isjeckano na kockice da kuhate. Zatim miješajte
meso i ostavite da se krčka u vlastitom soku. Proprižite još malo, a
onda staviti nasjeckani luk . Dodajte sjeckani paradajz i paprike i kuhati još
6-7 minuta u vodi od paradajza koji će ispustiti. Pospite s crnim biberom i
crvenom paprikom dodajte lovor. Stavite toplu vodu da prođe preko mesa i
ostaviti da se kuha na srednjoj temperaturi. Nemojte pretjerano otkrivati
poklopac, neka se samo dobro ukrčka… Nakon što je meso skuhano dodajte
leblebije(slanutak-nohut) i tek na kraju dodajte so.
Rižu, poprižiti
na margarinu . Dodajte toplu vodu i kuhati . Na kraju posolıte i po želji
dodajte grašak ili pistacije koje su se mnogo koristile u vrijeme Osmanlijskog
carstva.
Na velikom
tanjiru poslužite rižu koju ste stavili u kalupu sa udobljenjem. Izokrenuti na
tanjir za posluživanje, ili prosto
servirajte rižu kojoj sami napravite udobljenje u sredini.
U sredini riže
stavite smjesu od mesa i ako želite dadajte na samom vrhu nešto od zeleniša.Ali
jelo samo po sebi bogato pa ne morate ništa dodavati.
Osmanli pilav je
spreman za vas i sve koji vole tursku kuhinju.
PRİJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar