Merdžmek ćufte



Sastojci:
1 šolja crvene leće
1 litar vode
2 šolja bulgura(sitni)
2 luka
1 šoljica maslinovog ulja
1 kašičica crnog bibera
koliko želite tucane paprike–po želji
1 šoljica tople vode
1,5 kašika paradajz sosa
1 vezica peršina
6-7 stabljike mladog luka
1,5 kašika soli
zelena salata

Priprema:

Oprati crvenu leću i staviti u  1 litru vode da se kuha.Ostavite poklopac od zdjele malo otvoren i  leću kuhati dok ne ostane malo vode. Ako se sva voda ukuha onda bi okruglice bile suhe.Stavite  2 šoljice sitnog bulgura u dubokoj    zdjeli , dodati vodu i kuhanu leću. Prekriti aluminijskom  folijom, ostaviti      da bulgur nadodje. (30-45 minuta) .U međuvremenu na maslinovom ulju propržiti sitno nasjeckan crveni luk, dodati paradajsos . Zatim dodati crni biber, ako i koliko  želite  tucanu papriku i na kraju sipati  1 šalicu tople vode, dobro promiješajte pa kuhati jos 1-2 minuta. İsključiti ringlu.Sastaviti,  ohladjenu leću sa bulgurom , nasjeckani mladi luk a može i malo sjeckanog peršuna, te sok od limuna.  Pomiješati sve sastojke ponovno.Dodati  so i ostaviti  da odstoji 10 minuta. Još jednom miješati rukama 2-3 minuta. Oblikovati kofte od smjese veličine oraha.
Složite ih na tanjir za posluživanje. Ćufte zamotati u list zelene salate ili poslužiti odvojeno.
PRIJATNO!



Primjedbe