Sastojci:
1
šolja crvene leće
1
litar vode
2
šolja bulgura(sitni)
2
luka
1
šoljica maslinovog ulja
1
kašičica crnog bibera
koliko
želite tucane paprike–po želji
1
šoljica tople vode
1,5
kašika paradajz sosa
1
vezica peršina
6-7
stabljike mladog luka
1,5
kašika soli
zelena
salata
Priprema:
Oprati
crvenu leću i staviti u 1 litru vode da
se kuha.Ostavite poklopac od zdjele malo otvoren i leću kuhati dok ne ostane malo vode. Ako se
sva voda ukuha onda bi okruglice bile suhe.Stavite 2 šoljice sitnog bulgura u dubokoj zdjeli , dodati vodu i kuhanu leću.
Prekriti aluminijskom folijom,
ostaviti da bulgur nadodje. (30-45
minuta) .U međuvremenu na maslinovom ulju propržiti sitno nasjeckan crveni luk,
dodati paradajsos . Zatim dodati crni biber, ako i koliko želite
tucanu papriku i na kraju sipati
1 šalicu tople vode, dobro promiješajte pa kuhati jos 1-2 minuta.
İsključiti ringlu.Sastaviti, ohladjenu
leću sa bulgurom , nasjeckani mladi luk a može i malo sjeckanog peršuna, te sok
od limuna. Pomiješati sve sastojke ponovno.Dodati so i ostaviti
da odstoji 10 minuta. Još jednom miješati rukama 2-3 minuta. Oblikovati
kofte od smjese veličine oraha.
Složite
ih na tanjir za posluživanje. Ćufte zamotati u list zelene salate ili poslužiti
odvojeno.
PRIJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar