POTREBNİ SASTOJCİ ZA BEYTİ KEBAP:
400 grama mljevenog mesa
krušne mrvice
Luk
5 čena češnjaka
Jedno žumance
So, crni biber i crvena paprika
ZA TİJESTO-LAVAŞ:
400 grama brašna , žlica kvasca, soli i vode,
ZA SOS.
dvije žlice maslaca, žlica paradajz sosa, jogurt i crni
biber.
PRİPREMA:
Rastopiti kvasac u toploj vodi i malo pričekati. Dodaj
brašno , so i umijesiti. Pripremite glatko tijesto. Stavite foliju na tjesto. Kad je tijesto gotovo, razdijelite na 3 dijela, a potom razvaljajte
tanko .
Sve sastojke za kebab dobro
izmiješajte i pustite da
odstoji.
Svaku jufku podijelite na 2 dijelai i stavljajte mljeveni nadjev uzdužno na tijesto a onda ga rolovati
(u vrlo čvrstu rolu ). Potom
oštrim nožem rezati na komade debljine dva prsta. Slagati ih u
pripremljenoj tepsiji (koju ste predhodno pomastili) jedno do drugog bez
praznina. Ponoviti isti proces sa preostalim tijestom i nadjevom.
Peći u pećnici na 200 stupnjeva do zlatno smeđe boje.
U medjuvremenu spremite sos tako što ćete na maslacu
propržiti paradajz sos a zatim skloniti sa štednjaka i dodati jogurt i crni
biber.Možete spremiti i ljut sos ako volite -dodajte ljutu tucanu
papriku.
Kad je već gotov kebab prelijte ga sa pripremljenim sosom i
vratite u pećnici još 10 minuta.
Najčešće se služi uz jogurt i turski pilav.
PRIJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar