Turska baklava

baklava-1

Sastojci

  • 500 g tankih kora
  • za fil: 250 g maka ili oraha ılı orah i pistacıje
  • 5 jaja
  • 2 dl pavlake
  • čaša šećera
  • čaša ulja
  • kesica praška za pecivo
  • za sirup: 700 g šećera
  • voda
  • sok od limuna

Priprema

Umutite bjelanca, dodajte žumanca, šećer, pavlaku, ulje i prašak za pecivo. Orahe ili mak dodajte na kraju. U podmazanoj tepsiji prvu koru samo poprskajte uljem, a drugu i ostale filujte. Posljednje dvije samo poprskajte uljem.
Isjecite složene kore s filom na kocke ili rombove i pecite dok ne porumeni. Sipajte sirup i vratite da se dopeče.
Za sirup, šećer stavite na vatru da požuti, dodajte vodu i sačekajte da proključa. Gotovo je kad počne da curi s kašike. Tad stavite i limun. Hladan sirup prelijte preko pečene baklave.
PRIJATNO!

Primjedbe