Sastojci:
Za tijesto:
1/2 l mlijeka
1 jaje
1 kg brašno
100 g maslaca
1 kašikica soli
150 g maslaca za premazivanje kora
Agda:
500 g šećera
500 ml vode
1 Limun
Preliv:
500 g nasjeckanih pistacija
300 g šećera
korice limuna
1 vanilin šećer
žumance za premazivanje
100 g maslaca za zalivanje
Priprema:
Zagrijati mlijeko i dodati 100 g maslac, sol i jaje. Miješati da se maslac istopi i sklonut sa vatre. Mlijeko i brašno sastaviti i mijesiti tijesto. Tijesto ostaviti da odstoji minimalno 30 minuta. Tijesto podijeliti na 20 kuglica. Svaku kuglicu razvaljati na debljinu od 1 milimetra, premazati sa 150g maslaca i posuti smjesom od pistacija, šećera, korice limuna i vanilinog šećera. Svaki komak urolati i slagati u tepsiju. Premazati žumancetom umućenim sa dvije kašike mlijeka.
Peći na 180 stepeni u predhodno zagrijanoj rerni, a za to vrijeme pripremiti agdu. Šećer i mlijeko staviti u šerpicu i ostaviti da kuha 10 minuta uz povremeno miješanje. Nakon toga sklonut sa vatre i dodati limunov sok.
Baklavu peći 20 minuta a potom premazati sa 100 g maslaca. Vratiti u rernu i kada porumeni preliti sa agdom.
Kada su gotove prekriti folijom i ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi a nakon toga ostaviti u frižider nekoliko sati.
PRIJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar