Pileća sarma u bašamel sosu









Sastojci:

500 gr pilećih prsa bez masnoće ( rezati na tanke listiće)
1 mali luk
2-3 čehna bijelog luka
1 kašikica limunovog soka
1/3 čaše ulja
Sol
Biber
Zamrznuto povrće ( grašak, mrkva..)
Sir trapista
1 kašika paradajsosa
1 čaša vrele vode
Bašamel sos:
2 čaše mlijeka
1,5 kašika brašna
1 kašika margarin
Sol

Priprema:

U mikseru izmiksati luk, bijeli luk, limunov sok, 1/3 maslinovog ulja ( ili suncokretovo), 1 mala kašikica soli, malo bibera. Kada ste izmiksali sve sastojke premazati listove mesa sa smjesom i prekriti folijom ili slagati u taperver posudu i zatvoriti poklopcem. Ostaviti da odstoji 2-3 sata u frižideru.
Pripremiti bašamel sos. Mlijeko, brašno i margarin staviti u šerpicu. Miješati dok ne počne da vrije. Posoliti i ostaviti da se malo ohladi.
Izvaditi meso iz frižidera i na svaki list( pola) staviti povrće, jednu kašiku sosa i malo sira trapiste. Urolati i staviti čačkalicu da se ne otvori.
U vreloj vodi razmutiti paradajsos i politi po sarmicama. Peći u zagrijanoj rerni na 190 stepeni 20-25 minuta.
 (Po želji premazati ostatkom bašamel sosa i dodati sir trapistu).

PRIJATNO!


Primjedbe