Domaći somuni za pljeskavice








Sastojci:


2.5 dl. Vode
15 g. kvasca
½ kašike šećera
Malo soli
400 g. brašna
Malo ulja






Priprema:


U posudi dodati vodu, šećer i kvasac pa dobro pomiješati. Dodati brašno i malo soli i zamijesiti. Bitno je da se umijesi mekano tijesto. Oblokovati u lopticu (treba da se lijepi za ruke) i pouljiti. Ostaviti tijesto 15 min. da upije ulje.

Pobrašniti radnu površinu i odvajati komade jednake velicine. Loptice redati u dobro pobrašnjenu tepsiju i ostaviti 10 min.

Tijesto razviti prstima iz redine pa prema vani, pobrašniti i ostaviti 10-15 min.
Ugrijati rerun peći somune na najvišoj temperaturi dok porumene.
Kada su gotovi prekriti i ostaviti 10 min. zatim poslužiti.


                                       


PRIJATNO!

Primjedbe