Čokoladni kuglof





Sastojci:

  • 4 kom jaja
  • 1,5 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mlijeka
  • 3 kašike kakaa
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 čaše brašna


( 1 ČAŠA= 200 ml )

Sos:

  • 2,5 čaše mlijeka
  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 1/3 čaše šećera
  • 1 kašika nišeste
  • 1,5 kašika kakaa
  • 1 mala kašika margarina


Priprema:

Umutiti jaja i šećer u lijepu pjenu, a zatim dodati ulje i mlijeko. Miksati malo mikserom pa dodati sve suhe sastojke. Kuglof premazati maslacom pa malo pobrašniti. Rernu zagrijati na 180 stepeni i masu uliti u kuglof. Peći dok ne porumeni. Za to vrijeme pripremiti sos.
U mlako mlijeko dodati brašno, nišestu, čokoladu i kakao. Miješati dok ne počne da vrije a zatim dodati margarin. Sos će se zgusnut ali ga je potrebno malo ostaviti da se hladi.
Kada je kuglof pečen malo da politi mlijekom da bude mekši. Okrenuti g ana tanjir za serviranje i posuti sosom. Ukrasiti po želji.

PRIJATNO!

Primjedbe