Sastojci:
- 4 kom jaja
- 1,5 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mlijeka
- 3 kašike kakaa
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 3 čaše brašna
( 1 ČAŠA= 200 ml )
Sos:
- 2,5 čaše mlijeka
- 150 gr čokolade za kuhanje
- 1/3 čaše šećera
- 1 kašika nišeste
- 1,5 kašika kakaa
- 1 mala kašika margarina
Priprema:
Umutiti jaja i šećer u lijepu pjenu, a zatim dodati ulje i
mlijeko. Miksati malo mikserom pa dodati sve suhe sastojke. Kuglof premazati
maslacom pa malo pobrašniti. Rernu zagrijati na 180 stepeni i masu uliti u
kuglof. Peći dok ne porumeni. Za to vrijeme pripremiti sos.
U mlako mlijeko dodati brašno, nišestu, čokoladu i kakao.
Miješati dok ne počne da vrije a zatim dodati margarin. Sos će se zgusnut ali
ga je potrebno malo ostaviti da se hladi.
Kada je kuglof pečen malo da politi mlijekom da bude mekši.
Okrenuti g ana tanjir za serviranje i posuti sosom. Ukrasiti po želji.
PRIJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar