Turski jogurt sa sirupom od malina


Sastojci:
  • 450 ml slatkog vrhnja
  • 150 g šećera
  • 2 kašikice ekstakt vanilije
  • 2 kašikice želatina
  • 180g rahatlokum
  • 2 kašikice šećera u prahu
  • 1 ¼  čaše pavlake
  • 50 g badema

Za sirup:
  • 165g šećera
  • 1 kašikica ekstrakt vanilije
  • 1 kašikica cimeta
  • 2 kašikice limunove kore
  • 500 g maline


Priprema:

Staviti 150 ml vrhnja, šećera i ekstrakt vanilije u šerpu na laganoj vatri . Miješati na laganoj vatri dok počne vrit zatim ostavti 5 munuta da se ohladi.

U međuvremenu napraviti želatin. Staviti želatin sa ¼ čaše vode na vatri i miješati dok se želatin otopi i ostaviti da se ohladi.

U ohlađenu kremu ,ali ne po sve,dodati želatin i miješati dok se istopi. I ostaviti po straini. Isjeckati rahatlokum i uvaljati u šećer u prahu. U mikseru staviti preostalo vrhnje i miksati dok se ne stvori mekan vrh.  U ohlađenu kremu umutiti pavlaku zatim staviti  vrhnje. Staviti u podmazane kalupe i ostviti 4 sata ili preko noci dok se u čvrsti.

U šerpu staviti 1 ½ čašu vode i šećer i miješati na laganoj vatri dok se šećer istopi. Staviti ekstrakt vanilije, cimet i limunovu koru i miješati dok počne vrit i ostaviti da vrije 10  minuta. Staviti  maline u jednu zdjelu i posuti sirupom. I ostvaiti da se ohladi na sobnoj temperature. 

Izvaditi jogurt iz kalupa i posuti sirupom od malina. Ukrasiti bademom i malinama.


PRIJATNO!

Primjedbe