Sastojci:
- 450
ml slatkog vrhnja
- 150
g šećera
- 2
kašikice ekstakt vanilije
- 2
kašikice želatina
- 180g
rahatlokum
- 2
kašikice šećera u prahu
- 1 ¼
čaše pavlake
- 50
g badema
Za sirup:
- 165g
šećera
- 1 kašikica
ekstrakt vanilije
- 1 kašikica
cimeta
- 2 kašikice limunove
kore
- 500 g maline
Priprema:
Staviti 150 ml vrhnja, šećera i ekstrakt vanilije u šerpu
na laganoj vatri . Miješati na laganoj vatri dok počne vrit zatim ostavti 5
munuta da se ohladi.
U međuvremenu napraviti želatin. Staviti želatin sa ¼ čaše
vode na vatri i miješati dok se želatin otopi i ostaviti da se ohladi.
U ohlađenu kremu ,ali ne po sve,dodati želatin i miješati
dok se istopi. I ostaviti po straini. Isjeckati rahatlokum i uvaljati u šećer u
prahu. U mikseru staviti preostalo vrhnje i miksati dok se ne stvori mekan
vrh. U ohlađenu kremu umutiti pavlaku zatim
staviti vrhnje. Staviti u podmazane kalupe
i ostviti 4 sata ili preko noci dok se u čvrsti.
U šerpu staviti 1 ½ čašu vode i šećer i miješati na
laganoj vatri dok se šećer istopi. Staviti ekstrakt vanilije, cimet i limunovu
koru i miješati dok počne vrit i ostaviti da vrije 10 minuta. Staviti maline u jednu zdjelu i posuti sirupom. I ostvaiti
da se ohladi na sobnoj temperature.
Izvaditi jogurt iz kalupa i posuti sirupom od malina. Ukrasiti
bademom i malinama.
PRIJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar