Rolat od špinata i kivija



Sastojci:
Za biskvit:
  • 4 kom jaja
  • 1 čaša šećera
  • 4 kašike ulja
  • 100 grama špinata
  • 1 čaša brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
Krema:
  • 1/2 l mlijeka
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike nišeste
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žumance

Dekoracija po želji: (kivi, čokolada, šlag...)

Priprema:

Opran špinat staviti u šerou bez vode, poklopiti i ostaviti na tihoj vatri da se omekša. Izvaditi iz šerpe i izmiksati što sitnije.
Izmiksati jaja, šećer, ulje, vanilin šećer. Nakon 3 -4 minute miksanja dodati brašno i špinat. Kada je sve spremno staviti u tepsiju na papir za pečenje i smjesu lijepo rasporediti. Peći na 180 stepeni 15 minuta.

Kada je biskvit pečen urolati ga i ostaviti 30 minuta da se hladi a za to vrijeme pripremiti kremu.


Na blagoj varti u šerpicu dodati mlijeko, šećer, nišestu, brašno, vanillin šećer i žumance. Konstantno miješati dok mlijeko ne provrije i sklonut sa vatre. 
Kada je krema gotova, odrolati biskvit i premazati kremom. Na jednu stranu poredati kivi i urolati.
Ostaviti da odstoji 2 sata a potom posuti šećerom u prahu i dekorisati po želji.


PRIJATNO!
 

Primjedbe