Punjeni paradajz s mesom i rižom







Sastojci:


v1/3 čaše basmati riže
vMaslinovo ulje
v1 glavica luka sitno isjeckanog
v2 češnja bijelog luka
v250 g faširanog mesa
v8 komada večeg  paradajza
v1 kašikica cimeta
v2 kašikice mente
vBiber i sol



 
Priprema:


Skuhati rižu. U jednu tavu ugrijati malo masliovog ulja dodati luk i bijeli luk i pržiti oko 2 minute dok postane mekano zatim dodati meso i miješati 1 minutu i ostaviti još 3-4 minute dok postane smeđe.
Ugrijati rernu na 200˚C. isjec površinu paradajza i ostaviti na stranu. Pomocu kašike izvaditi unutrašnjost.
Unutrašnjost paradajza odvojiti od tečnosti i staviti u zdjelu zatim dodati rižu, cimet, mentu i meso, so i biber po zelji.
Puniti paradajz (paziti da se ne pretjeruje u punjenju jer će se paradajz raspasti), vratiti površinu paradajza i poprskati maslinovim uljem poredati u tepsiju. Kuhati oko 20 minuta i poslužiti.



PRIJATNO!

Primjedbe