Sastojci:
- 2 i po čaše pšenice
- 1/2 čaše graha
- 1/2 čaše riže
- šećera po želji
- 1/2 čaše leblebije
- 1/2 čaše grožđica (suhih)
- 1/2 čaše suhih kajsija (sitno sjeckanih)
- koja od 2 narandže ( sitno sjeckana)
- 1/2 čaše crnih ribizli
Priprema:
Oprati rižu, pšenicu, grožđice, leblebiju kajsije i grah. Sve staviti u različite posude i nasuti vode po 2 cm iznad svake vrste sastojaka. Prekriti salvetom i ostaviti preko noći.
Sljedećeg dana oprati rižu i pšenicu, posušiti i staviti u šerpu da se zajedno kuhaju sa malo više vode. Kuhati na lagaoj vatri dok ne postanu makani. Postupak ponoviti i sa drugim sastojcima ali u različitim posudama. Kada su svi sastojci skuhani sastaviti ih sa rižom i pšenicom i dodati sitno sjeckane kajsije ribizle i koru od narandže. Dodati vrelu vodu do željene gustine. dodati i šećer i kuhati 10-15 minuta.
Sipati u zdjele i dekorisati lješnjakom, cimetom, orahom...
PRIJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar