Lokma (zalogaj)






Sastojci:

o  3 čaše brašna
o  1 kašika germe
o  2 kašike ulja
o  Pola kašikice soli
o  3 čaše šećera
o  1 kašikica limunovog soka
o  Kora 1 limuna
o  Ulje za prženje




Priprema:


U jednu zdjelu ugrijati pola čaše vode dodati kašikicu šećera i germu  i otopiti zajedno.

U drugoj posudi staviti brašno, sol, i ulje zatim dodati vodu sa germom. Miješati dok postane malo gušče od gustine jogurta.
Tijesto ostaviti pokriveno dok postane 2 puta veće.

Ugrijati 3 čaše šećera sa 3 i po čaše vode i miješati dok se šećer istopi. Kada prokuha dodati limunov sok i koru. Ostaviti da vrije još 5 minuta i skinuti sa vatre.

Ugrijati ulje i pomoču kašike dodavati loptice velićine oraha. Pržiti dok postanu zlatne boje i odmah stavljati u pripremljeni sirup.



PRIJATNO!

Primjedbe