Lazanje sa mesom i kromirom



Sastojci:
  • 2 luka
  • 400 gr mljevenog mesa
  • 3 kašike paradajsosa
  • malo peršuna
  • 400 gr šampinjona
  • 1 kašikica soli
  • 1 kašikica bibera
  • 2-3 krompira

Bešamel sos:
  • 1 kašika margarina/maslaca
  • 1,5 kašika brašna
  • 2 čaše mlijeka
  • sir trapista

Priprema:

Na malo ulja dodati luk sitno sjeckani i ostaviti da se prži. Dodati mljeveno meso, pržiti uz povremeno mješanje. Kada je meso gotovor dodati paradajsos, šampinjone. Sve izmješati pa dodati peršun, sol, biber i sklonut sa vatre.

Vatrostalnu posudu premazati uljem i poredati kuhani krompir izrezan na kolutiće. Preko krompira staviti meso, politi sa malo vrele vode i prekriti folijom. Staviti u rernu na 200 stepeni i pripremiti sos.

Istopiti margarin/ maslac u šerpici. dodati brašno i miješati. Dodati mlijeko, malo soli, biber po želji. Još jednom izmješati i sklonut sa vatre.

Izvaditi krompir iz rerne i preliti bašamel sosom. Vratiti u rernu još 10-etak minuta ali ne prekrivati folijom. Nakon toga izavaditi iz rerne i dodati naribari sir. Ostaviti još malo da se sir istopi i to bi bilo to.

PRIJATNO!

Primjedbe