Sastojci:
Ø
2 žumanca
Ø
½ l.
mlijeka
Ø
4
kašike šećera
Ø
2
kašike germe
Ø
750g.
brašna
Ø
2
kašike masla
Ø
Ulje
za prženje
Ø
šecer
u prahu, po želji čokoladu, cimet, džem ili med
Priprema:
Odvojiti 1 čašu mlijeka i u nju staviti 4 kašike šećera i 2 kašike germe, i ostaviti
da nadođe.
U jednu dublju zdjelu staviti brašno, maslo, žumance i ostalo
mlijeko. Tijesto dobro izmjesiti i dodati germu zatim još jednom dobro izmjesiti, dok se ne
dobije elastično tijesto. Tijesto ostaviti pokriveno 20 min. na sobnoj temperature.
Od tijesta razviti jufku oko 0.5 cm visine i pomoču okruglog kalupa
ili čaše praviti krugove. Zatim krugove izbušiti kalupom veličine čepa od flaše, i ostaviti na
pobrašnjenu površinu još 10 min. da nadođe.
Pržiti krofne dok ne postanu zlatne boje. Krofne uvaljati u šećer u prahu ili u
omiljeni ukus.
PRIJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar