KROFNE







Sastojci:


Ø     2 žumanca
Ø     ½ l. mlijeka
Ø     4 kašike šećera
Ø     2 kašike germe
Ø     750g. brašna
Ø     2 kašike masla
Ø     Ulje za prženje
Ø     šecer u prahu, po želji čokoladu, cimet, džem ili med




Priprema:


Odvojiti 1 čašu mlijeka i u nju staviti 4 kašike šećera i 2 kašike germe, i ostaviti da nadođe.

U jednu dublju zdjelu staviti brašno, maslo, žumance i ostalo mlijeko. Tijesto dobro izmjesiti i dodati germu zatim još jednom dobro izmjesiti, dok se ne dobije elastično tijesto. Tijesto ostaviti pokriveno 20 min. na sobnoj temperature.

Od tijesta razviti jufku oko 0.5 cm visine i pomoču okruglog kalupa ili čaše praviti krugove. Zatim krugove izbušiti kalupom veličine čepa od flaše, i ostaviti na pobrašnjenu površinu još 10 min. da nadođe.

Pržiti krofne dok ne postanu zlatne boje. Krofne uvaljati u šećer u prahu ili u omiljeni ukus.




PRIJATNO!

Primjedbe