Sastojci:
- 1 čaša mlakog mlijeka
- 50 grama margarina ili običnog ulja
- 2 kašike jogurta
- 2 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 paketić kvasca
- 1 vanilin šećer
- 5 čaša brašna
Krema:
- 4 čaše mlijeka
- 2 kašike brašna
- 2 kašike nišeste
- 1 žumance
- 1 vanilin šećer
- 1 krema za kolače
- Banana ( rezana na kolutiće )
Priprem:
Prvo pripremite kremu koja treba da odstoji. U jednoj šeerpici izmješajte šećer i žumance, pa dodajte brašno i nišestu. Još jednom izmješajte i dodajte mlijeko. Miješajte na blagoj vatri dok mlijeko ne počne da vrije pa dodajte navilin šećer i sklonite sa vatre. Dodajte kremu za kolače i miksajte mikserom 2-3 minute. Ostavite kremu da se hladi 2 sata.
Priprema krofni:
Izmiksati mlijeko, kvasac i šećer 2-3 minute. Potom dodati jaja, margarin/ulje, jogurt i vanilin šećer, nastaviti mutiti. Polahko dodavati brašno i završiti sa mućenjem. Smjesu prekriti prozirnom folijom i ostaviti da odstoji minimalno 30 minuta.
Kada je smjesa nadošla staviti na pograšnjenu površinu i razvaljati na debljinu 1 cm. Čašom praviti krugove po želji i ostaviti na papiru za pečenje jos 1 sat da nadođu. Peći na 180 stepeni 15-20 minuta. Kada su krofne pečene rezati na dva dijela i puniti kremom pa dodati kolutiće banane.
PRIJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar