Pečene krofne



Sastojci:
  • 1 čaša mlakog mlijeka
  • 50 grama margarina ili običnog ulja
  • 2 kašike jogurta
  • 2 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1 paketić kvasca
  • 1 vanilin šećer
  • 5 čaša brašna

Krema:
  • 4 čaše mlijeka
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike nišeste
  • 1 žumance
  • 1 vanilin šećer
  • 1 krema za kolače

  • Banana ( rezana na kolutiće )

Priprem:

Prvo pripremite kremu koja treba da odstoji. U jednoj šeerpici izmješajte šećer i žumance, pa dodajte brašno i nišestu. Još jednom izmješajte i dodajte mlijeko. Miješajte na blagoj vatri dok mlijeko ne počne da vrije pa dodajte navilin šećer i sklonite sa vatre. Dodajte kremu za kolače i miksajte mikserom 2-3 minute. Ostavite kremu da se hladi 2 sata.

Priprema krofni:

Izmiksati mlijeko, kvasac i šećer 2-3 minute. Potom dodati jaja, margarin/ulje, jogurt i vanilin šećer, nastaviti mutiti. Polahko dodavati brašno i završiti sa mućenjem. Smjesu prekriti prozirnom folijom i ostaviti da odstoji minimalno 30 minuta.
Kada je smjesa nadošla staviti na pograšnjenu površinu i razvaljati na debljinu 1 cm. Čašom praviti krugove po želji i ostaviti na papiru za pečenje jos 1 sat da nadođu. Peći na 180 stepeni 15-20 minuta. Kada su krofne pečene rezati na dva dijela i puniti kremom pa dodati kolutiće banane. 

PRIJATNO!








Primjedbe