„Kibris Tatlisi“ Desert





Sastojci:

2 kom jaja
Pola čaše šećera
Pola čaše ulja
1 čaša prezle
1 čaša oraha
1 čaša kokosa
1 prašak za pecivo

Krema:

1 litar mlijeka
1 čaša nišeste
Pola čaše šećera
1 paketić šlag kreme
1 vannilin šećer

Sirup:

2 čaše vode
1,5 čaša šećera
1 vanilin šećer

Priprema:

Prvo pripremiti sirup. U šerpu staviti šećer i vodu i ostaviti da vrije 15 minuta. Dodati vanilin šećer, promješati i ostaviti da se hladi.
Pripremiti biskvit: Jaja i šećer izmutiti mikserom, dodati ulje, prezlu, prašak za pecivo i kokos. Sve dobro izmiksati i dodati orahe sitno nasjeckane. Izmješati kašikom. Kalup podmazati uljem i istresti smjesu. Peći na 160 stepeni oko 25 minura.
Kada je biskvit pečen preliti hladnim sirupom i pripremiti kremu.
U šerpu staviti mlijeko, nišestu, šećer i vanilin šeće. Miješati sve kod ne počne da vrije pa sklonut sa vatre. Dodati šlag kremu i izmiksati 2-3 minute. Premazati biskvit i posuti kokosom. Po želji možete dekorisati bademom, orahom...

PRIJATNO!





Primjedbe