Sastojci:
- 1 čaša integralnog brašna
- 1,5 čaša glatkog brašna
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- 2/3 čaše jogurta
- 2 kašikice šećera
- 1 paketić praška za pecivo
Za kremu:
- 2 čaše mlijeka
- 1 kašika brašna
- 1 kašika škrobnog brašna ( gustin)
- 2 kašikice kokosovog brašna
- 1 žumance
- 4 kašikice šećera
- 1 kašikica maslaca
- 2 kašikice vanilin šećera
Priprema:
Kremu trebate pripremiti najmanje 3 sata ranije, a još je bolje dan
ranije. Sve sastojke osim maslaca i vanilin šećera stavite u šerpu i
dobro izmješajte tako da dobijete kompaktnu smjesu. Zatim stavite
na srednje jaku vatru i cijelo vrijeme miješajući kuhajte dok se ne
zgusne poput pudinga. Skinite sa vatre i dodajte maslac i vanilin šećer,
te mikserom mutite 3-4 minute. Za tijesto za gurabije u multipraktik
stavite hladan maslac i dvije čaše brašna (mjerica je čaša od 2 dl), te
miksajte dok se u potpunosti ne sjedine. Možete koristiti i ručni mikser
sa nastavkom za prhka tijesta. Ukoliko nemate integralnog brašna, u
cjelosti možete koristiti obično.Dodajte sve ostale sastojke osim brašna
i počnite mijesiti tijesto. Ostatak brašna postupno dodajite, kako bi
na kraju dobili mekano i podatno tijesto. Od tijesta otkidajte komade
malo veće od oraha i razvaljajte na veličinu tanjirića za šoljicu. U
sredinu svakog stavite po kašikicu zgusnute hladne kreme. Zatvorite
tako što ćete sve strane skupiti prema unutra i oblikovati kuglicu.
Slažite u namaštenu tepsiju stranom na kojoj ste zatvorili gurabiju
okrenutom prema dolje. Gurabije pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na
170°C dok blago ne porumene. Kada su gotove, tople pospite šećerom u
prahu.
PRIJATNO!
Primjedbe
Objavi komentar