Gurabije



Sastojci:

  •  1 čaša integralnog brašna
  •  1,5 čaša glatkog brašna
  •  125 g maslaca
  •  1 jaje
  •  2/3 čaše jogurta
  •  2 kašikice šećera
  •  1 paketić praška za pecivo

Za kremu:

  •  2 čaše mlijeka
  •  1 kašika brašna
  •  1 kašika škrobnog brašna ( gustin)
  •  2 kašikice kokosovog brašna
  •  1 žumance
  •  4 kašikice šećera
  •  1 kašikica maslaca
  •  2 kašikice vanilin šećera

Priprema:

Kremu trebate pripremiti najmanje 3 sata ranije, a još je bolje dan ranije. Sve sastojke osim maslaca i vanilin šećera stavite u šerpu i dobro izmješajte tako da dobijete kompaktnu smjesu. Zatim stavite na srednje jaku vatru i cijelo vrijeme miješajući kuhajte dok se ne zgusne poput pudinga. Skinite sa vatre i dodajte maslac i vanilin šećer, te mikserom mutite 3-4 minute. Za tijesto za gurabije u multipraktik stavite hladan maslac i dvije čaše brašna (mjerica je čaša od 2 dl), te miksajte dok se u potpunosti ne sjedine. Možete koristiti i ručni mikser sa nastavkom za prhka tijesta. Ukoliko nemate integralnog brašna, u cjelosti možete koristiti obično.Dodajte sve ostale sastojke osim brašna i počnite mijesiti tijesto. Ostatak brašna postupno dodajite, kako bi na kraju dobili mekano i podatno tijesto. Od tijesta otkidajte komade malo veće od oraha i razvaljajte na veličinu tanjirića za šoljicu. U sredinu svakog stavite po kašikicu zgusnute hladne kreme. Zatvorite tako što ćete sve strane skupiti prema unutra i oblikovati kuglicu. Slažite u namaštenu tepsiju stranom na kojoj ste zatvorili gurabiju okrenutom prema dolje. Gurabije pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 170°C dok blago ne porumene. Kada su gotove, tople pospite šećerom u prahu. 

PRIJATNO!


 

Primjedbe