Ahmedije






Sastojci:

  • 4 kom jaja
  • 1 čaša šećera
  • 3 kašike vode
  • 1/2 paketića praška za pecivo
  • 1 paketić vanilija
  • 1 čaša brašna
  • 1 čokolada
  • 3 kašike kakao praha

Sastojci za kremu:


  • 3 čaše mlijeka
  • 1/2 čaše šećera
  • 1 kašika nišeste
  • 1,5 kašika brašna
  • 1 žumance
Priprema:

 Jaja i šećer dobro izmutiti mikserom da se stvori lijepa pjena pa dodati tri kašike vode, prašak za pecivo, vanilin šećer i brašno. Sve dobro izmiksati i dodati kakao praha. Kada se smjesa sjedini izliti u tepsiju i peći na 170 stepeni oko 10-15 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen.

Na blagoj varti u šerpicu dodati tri čaše mlijeka, šećer, nišestu, brašno i 1 žumance. Konstantno miješati dok mlijeko ne provrije i sklonut sa vatre. Pustiti da se krema ohladi. Takođe i biskvit ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi čašom praviti krugove a čašu namakati u vodu da se biskvit ne lijepi. Jedan krug premazati kremom a poklopiti drugim krugom. Ponovo uvaljati u kremu sa strana a potom u kokos. 

Istopiti čokoladu i premazati vrhom. Ostaviti u frižider da se hladi minumalno 30 minuta.




PRIJATNO!





Primjedbe