Sarma





Za 12-14 osoba  


Potrebno:

  • listovi grožđa
  • 1 kg luka
  • 1 kg riže
  • 2 čaše maslinovog ulja
  • 2 kašike šećera
  • 1 lašika soli
  • 1 kašika cimeta
  • 2 kašikice nane
  • malo peršuna

Poliv:
  • voda
  • 1 kašikica maslinovog ulja
  • 1 limun

Priprema:

Propržiti luk na maslinovom ulju, potom dodati opranu rižu sa začinima. Dodati 2 čaše tople vode i kuhati dok riža ne upije vodu. Kada je riža skuhana skloniti sa vatre i dodati sitno nasjeckan peršun.
Sve dobro izmješati i umotavati u sarmice. Kada su sve sarmice spremne nasuti vise od pola šerpe vode i dodati maslinovo ulje. U to ubacivati sarme i na vrh staviti kolutove limuna.

Vrijeme kuhanja je 45 minuta.

PRIJATNO!















Primjedbe