KARNI YARIK






Potrebno za dvije osobe:
  • 4 Patlidžana
  • 200 gr Faširano Meso ili Fileti
  • 3-4 Kašike Ulja
  • 1 Luk
  • Po želji 2-3 Fafarone
  • 1 Paradajz
  • 1-2 Čehno bijelog Luka
  • 2 Kašike Paradajsos 
  • Prstohvat Soli
  • Bibera Po želji
  • Peršun
  • 1 Paprika
  • 1 Kašika crvene paprike po želji
Umak:
  • 1 Kašika paradajsosa
  • 1/2 čaše vode
Priprema:

      Opratı patlidžane i oguliti vrhove. Napraviti rez po dužini patlidžan.



Zatim zagrijati tavu sa uljem i pržiti patlidžan oko 5 minuta. Ispržen patlidžan otvoriti kašikom po rezu koji smo prije prženja napravili da se unutrašnje "meso" patlidžana stisne.


U tavu dodati mljeveno ili faširano meso da se prži. Sitno narezati luk, papriku i peršun dodati proprženom mesu i dodati paradajsos.





 Pustiti da se krčka još 5 minuta .

Pripremljenom smjesom puniti patlidžane i peći na 200 stepeni oko 20 minuta. 




Kada je patlidžan pečen u prokuhaloj vodi razmutiti paradajsos i politi po patlidžanu.




Kao dekoraciju možete staviti ljute fafarone, paradajz ili peršun.


PRIJATNO!!



                                 photo source:turksekok.nl









Primjedbe