DOLMA





Za 4 osobe      90 minuta


Potrebno:


  • 2 patlidžana
  • 4 paprike
  • 1 luk 
  • 1 paradajz
  • pola kašike paradajsosa
  • 100 grama sjeckanog peršuna
  • 1 kašikica crvene paprike
  • 1 kašikica bibera
  • 1 kašika soli
  • 200 ml ( 1 čaša za vodu) riže
  • 2 kačšike ulja
  • voda

Priprema:

Staviti luk, paradajz, ulje, peršun i mljeveno meso u posudu i dobro izmješati. Potom dodati crvenu papriku, biber i so i sve to dobro još jedom izmješati.


Oprati rižu i izmješati sa mosom.




Priprema dolme:

Očistiti unutrašnjost patlidžana i paprika. Vrhove možete sačuvati pa ih naknadno ispkoristiti kao poklopac.



Puniti patlidžane i paprike.




Poredati dolme u šerpu ali u uspravnom položaju. Posuti uljem i sipati vodu. Pustiti da voda vrije 45 minuta i dolmice su spremne.



PRIJATNO!


source:turksekok.nl

Primjedbe