Za 4 osobe 90 minuta
Potrebno:
- 2 patlidžana
- 4 paprike
- 1 luk
- 1 paradajz
- pola kašike paradajsosa
- 100 grama sjeckanog peršuna
- 1 kašikica crvene paprike
- 1 kašikica bibera
- 1 kašika soli
- 200 ml ( 1 čaša za vodu) riže
- 2 kačšike ulja
- voda
Priprema:
Staviti luk, paradajz, ulje, peršun i mljeveno meso u posudu i dobro izmješati. Potom dodati crvenu papriku, biber i so i sve to dobro još jedom izmješati.
Oprati rižu i izmješati sa mosom.
Priprema dolme:
Očistiti unutrašnjost patlidžana i paprika. Vrhove možete sačuvati pa ih naknadno ispkoristiti kao poklopac.
Puniti patlidžane i paprike.
Poredati dolme u šerpu ali u uspravnom položaju. Posuti uljem i sipati vodu. Pustiti da voda vrije 45 minuta i dolmice su spremne.
PRIJATNO!
source:turksekok.nl
Primjedbe
Objavi komentar