Sultanov djuveč


Sastojci:

2 pileća bataka
2 srednja patlidžana
5  zelenih  paprika
2 luka
5 paradajz
2 krompira
1 čen bijelog luka
1 prstohvat soli
1 prstohvat mente
malo crnog bibera

Priprema:
Prvo  piletinu odvojiti od kostiju, isjeći na veće kocke i staviti u marinadu-Šalicu mlijeka pomiješana s kašikom  maslinovog ulja i ostaviti 3 sata .Stavite  sve povrće, osim krompira u pećnici da se ispeče.Kad je gotovo sve oguliti   i isjeći  na veće kockice.Nauljiti  tepsiju-zemljanu zdjelu i redjati sastojke.Prvo – red kockica krompira, zatim patlidžana, pa paprike, pa luk, zatim piletina a sa paradajzom zavrsiti.Zatim  dodati  češnjak i začine pa  kuhati na tihoj vatri. Prije nego sto se skloni sa vatre u djuveč dodati  peršun. Ako mislite da je  potrebno doliti vodu onda obavezno mora biti topla.
Preporučuje se da se služi uz “lavaş ekmek”tanki hljeb , jogurt…


PRIJATNO!

Primjedbe