Gurabije od jabuka





Sastojci za tijesto:

  • 100 gr margarina
  • 3 kašike čvrstog jogurta
  • ½ čaše ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 3,5 čaše brašna


Punjenje:

  • 4 jabuke
  • 5 kašika šećera
  • ½ čaše mljevenih oraha
  • 1 kašika cimeta
  • Šećer u prahu


Priprema:

U tavu narendati jabuke i posuti šećerom. Ostaviti jabuke da se kuhaju u vlastitoj tečnosti. Nakon 10 minuta dodati cimet i orahe. Sve izmješati i sklonut sa vatre.
Sve sastojke za tijesto sastaviti i oblikovati fino tijesto. Prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti da odstoji 30 minuta. Tijesto prerezati na dva dijela i oklagijom razvaljati na 1 cm. Premazati jabukama i ostaviti urolan da odstoji 1 sat. Nakon toga rezati rolat na 2 cm i redati u tepsiju na papir za pečenje i peći na 180 stepeni 15 minuta. Kada su gurabije pečene posuti šećerom u prahu.

PRIJATNO!

Primjedbe